Informatie voor de media

Bedrijfsinformatie, Informatie voor de media

EPP realiseert voor het vierde achtereenvolgende jaar winst conform doelstelling

12/03/2020

Het op de JSE genoteerde EPP, de grootste retailverhuurder van Polen, heeft resultaten bekendgemaakt voor het jaar dat eindigde op 31 december 2019, met een winst uit uitkeerbare inkomsten die met 9,6% is gestegen en uitkeringen van EUR 11,62 cent per aandeel. De netto vastgoedinkomsten van EPP voor het jaar zijn met 3,8% gestegen tot EUR 148 mln, met uitkeerbare inkomsten van EUR 105,5 mln. Dit is het vierde achtereenvolgende jaar dat EPP aan zijn winstverwachting voldoet.

Belangrijk is dat EPP ook vooruitgang boekte met zijn belangrijke strategie van schuldafbouw, door zijnloan-to-value ratio met 1,9% te verlagen tot 50% met lage gemiddelde schuldkosten van 2,5%.
De sterke Poolse economie ondersteunde de positieve prestaties van EPP’s kwaliteitsportefeuille van dominante winkelcentra in welvarende steden met de grootste consumentenvraag en groeipotentieel. De detailhandelsverkopen in de EPP-portefeuille groeiden in 2019 met een gezonde 4,8%, ondanks het verbod op koopzondagen in Polen. De like-for-like nettohuuropbrengsten stegen met 3,3%, wat duidt op een goed beheerde portefeuille. In 2019 bezochten meer dan 110 miljoen mensen de winkelcentra van EPP.

Hadley Dean, CEO van EPP, schrijft de robuuste resultaten toe aan de aanzienlijke strategische vooruitgang die in de loop van het jaar is geboekt. Tot de hoogtepunten behoren het uitvoeren van EPP’s strategie voor het recyclen van activa, de succesvolle opening van het eerste winkelcentrum van het bedrijf in Warschau, het verbeteren van de activa, het ophalen van kapitaal voor een bedrag van ZAR 1,45 miljard en het verbreden van de aandeelhoudersbasis. Samen zorgde dit voor groei en verbetering van de kwaliteit van EPP’s retailassets, versterkte het de balans en verstevigde het de leidende marktpositie.

Met de toevoeging van 200.000 m2 bruto verhuurbaar vloeroppervlak (BVO) aan de EPP portefeuille gedurende het jaar, waaronder vier M1 objecten met een transactiewaarde van EUR 224 mln, bezit EPP nu een kwaliteitsportefeuille van 25 winkelcentra, aangevuld met zes hoogwaardige kantoorobjecten en de iconische ontwikkelingslocatie Towarowa 22 in Warschau. De portefeuille van EPP beslaat een miljoen vierkante meter verhuurbare commerciële ruimte in Polen en de leegstand blijft onder de 1%, wat de dominantie van de portefeuille onderstreept.

In lijn met zijn kapitaalallocatiestrategie om kantoorvastgoed te hergebruiken voor winkelmogelijkheden, verkocht EPP een belang van 70% in drie kantoorvastgoedobjecten met een brutovermogenswaarde van EUR 188,3 miljoen aan het private equity-fonds Henderson Park, waarmee het een joint venture is aangegaan.

In de loop van het jaar zette het bedrijf met succes zijn eerste stap op de lucratieve retailmarkt van Warschau met de opening van het vlaggenschip winkelcentrum Galeria Młociny, dat voor 70% in handen is van EPP, in mei 2019. Het modernste winkelcentrum in Polen heeft 75.000 m² winkelruimte, meer dan 220 winkels, 40 restaurants en de eerste Primark-winkel in Polen.

Vooruitkijkend legt Hadley Dean uit dat de groei van EPP in 2020 zal komen van de derde tranche van de acquisitie van de M1-portefeuille, die vier retailcentrales omvat van samen 111.100 m2 BVO met een brutovermogenswaarde van EUR 111,5 miljoen. De huurinkomsten zullen ook een impuls krijgen door het eerste volledige jaar dat Galeria Młociny actief is.

In een reactie op de plannen van EPP voor 2020 zegt Hadley Dean, wiens ambtstermijn afloopt en die naar verwachting in mei 2020 de teugels zal overdragen aan Tomasz Trzósło: “EPP is klaar om zijn recente acquisities soepel in de portefeuille te integreren, waarde te blijven toevoegen door middel van vermogensbeheer en verder te gaan met zijn strategie voor het recyclen van activa. EPP is goed gepositioneerd om de best mogelijke rendementen voor aandeelhouders te leveren door consumenten unieke winkelervaringen en huurders aantrekkelijke ruimte te bieden, ondersteund door de aantrekkelijke Poolse macro-economie en gunstige fundamentals voor vastgoed.

Terug