Informatie voor de media

Informatie voor de media, Onze projecten

De tijd is rijp voor REIT-wetgeving in Polen zegt EPP

18/11/2019

Het op de JSE genoteerde EPP, Polen’s grootste eigenaar van winkelcentra, heeft er bij de Poolse regering op aangedrongen om REIT-wetgeving (real estate investment trust) voor het land in te voeren.

Rafał Kwiatkowski, Chief Operating Officer van EPP, zegt: “De vastgoedsector is een uitstekende manier om rijkdom te creëren en zou meer open moeten staan voor investeerders in het land. Het zou een geweldig middel zijn voor mensen om hun pensioenspaargeld in te investeren.

EPP is al actief als REIT in de sector voor commercieel winkelvastgoed. Het is echter beperkt in het aantrekken van investeerders door het ontbreken van deze cruciale wetgeving.

Door zijn notering op het hoofdbord van de JSE in Zuid-Afrika heeft EPP de voordelen van REIT-wetgeving voor een land van dichtbij meegemaakt. Nadat de Zuid-Afrikaanse vastgoedsector er actief campagne voor had gevoerd, werd de SA REIT-wetgeving op 1 mei 2013 een feit in het land.
Het SA REIT zorgt ervoor dat het vehikel voor de tegeldemaking en notering van vastgoedactiva in Zuid-Afrika consistent is met internationale REIT-structuren, waardoor de sector aantrekkelijker wordt voor zowel lokale als internationale investeerders.

De Zuid-Afrikaanse beursgenoteerde vastgoedsector heeft de marktkapitalisatie de afgelopen twee decennia zien stijgen van ongeveer R6 miljard in 2000 tot R300 miljard nu. Vandaag de dag zijn er 32 SA REIT’s waaruit beleggers kunnen kiezen, waaronder gediversifieerde REIT’s, REIT’s voor detailhandel, woningen, kantoren en industrie en REIT’s voor speciale toepassingen. Een toenemend aantal van hen heeft nu vastgoed in internationale markten.

Poolse burgers kunnen niet beleggen in REIT’s omdat er geen wetgeving is die dit toestaat. “Dit zou eenvoudige wetgeving zijn voor de regering om aan te nemen en zou een positief effect hebben op de economie, vooral nu Polen voor een volledig jaar op de lijst van meest ontwikkelde landen van de S&P staat en, net als de rest van de wereld, te maken zal krijgen met de economische gevolgen van handelsoorlogen en vertragingen in de economieën van onze buurlanden,” wijst Kwiatkowski erop.
Polen is nog steeds een van de landen die het best in staat zijn om negatieve groei of een recessie te vermijden. “Terwijl de Poolse regering ruimte heeft om het schuldniveau aan te passen en acties onderneemt om de consumentenbestedingen te stimuleren, is er een aantal eenvoudige wetten die een zeer positief effect zouden hebben die ze nu al zou kunnen doen – REIT-wetgeving,” zegt Kwiatkowski.

Eenvoudig gezegd is de REIT een manier waarop gewone beleggers kunnen investeren in commercieel vastgoed. Als een belegger aandelen in een REIT koopt, krijgt hij kleine delen van het vastgoed in een portefeuille die wordt beheerd door een beursgenoteerd bedrijf. Het stelt beleggers in staat om een aandeel in vastgoed van beleggingskwaliteit te bezitten op dezelfde basis als wanneer ze het vastgoed rechtstreeks hadden gekocht, met het extra voordeel van de waarde die wordt gecreëerd door actief, professioneel beheer.

Als Pools bedrijf willen we graag toegankelijker zijn voor Poolse investeerders,” zegt Kwiatkowski. “Als we kijken naar de enorme voordelen die REIT’s bieden aan zowel professionele investeringsbedrijven als particuliere burgers in het hele land, moeten we ons afvragen waarom we deze wetgeving nog niet hebben.

Terug